Šta je poslovni plan?

SHARE:


U  literature koja se sa teoretskog stanovišta bavi ovom materijom, izvršena je diferencijacija Poslovni Plan (PP) na PP za kreditne institucije, PP za ličnu upotrebu kao vodilja za isplativos biznis ideje, itd., međutim nameće se pitanje s kojim razlogom je to diferencirano. 

PP treba izrađivati na najrealnijim mogućim osnovama, bez obzira na njegovu namjenu, pa i ako takav na kraju ne pokaže svoju isplativost onda ga je bolje odbaciti jer ćete zasigurno u tom slučaju više zaraditi. 

Mnogi preduzetnici, koji posjeduju vlastiti kapital, ulaze u posao bez izrade PP i po svom ličnom nahođenju ili intuiciji, a da se prije toga nisu konsultovali sa stručnjacima iz ekonomske oblasti. Izdvojiti određenu količinu novčanih sredstava za njih je gubitak ali kada dođu u situaciju da zamišljeni posao ne cvjeta, onda posežu za deset puta većim iznosom, za iste stručnjake, kako bi ih spasili od bankrotstva. 

Napisan PP koji pokazuje opravdanost poslovne ideje, bez obzira što posjedujete vlastiti kapital za koji nemate potrebe nikome polagati račune izuzev sebi, je potrebno ponuditi kreditnim institucijama kao i drugim investitorima iz jednog jedinog razloga, a to je da dobijet dodatnu potvrdu da li se isplati ići u realizaciju planirane ideje. 

U koliko isti budu spremni na kreditiranje vaše poslovne ideje velika je vjerovatnoća da ste je dobro isplanirali i da ćete najvjerovatnije uspjeti u realizaciji iste. Ako pak istu poslovnu ideju odbace onda su šanse za realizaciju svedena na najmanji mogući uspjeh. U ovom slučaju rizik je dosta veći od planiranog i morate biti svjesni da isti preuzimate sami.

Znam da mrzite definicije iz knjiga ali jednu vam ipak moram dati. "PP određuje metode i tehnike provođenja neke vaše poslovne aktivnosti ili ideje tokom zadanog predstojećeg vremenskog razdoblja". Te aktivnosti mogu bit, pokretanje novog biznisa, uvođenje novog proizvoda ili usluge, uvođenje novog tehnološkog procesa, kupovina nove opreme, odnosno zamjena postojeće, izgradnja dodatnih objekata, odnosno proširivanje proizvodnih kapaciteta...itd., može se odnostiti na kompletno preduzeće ili samo jedan njegov segment, primjenjljiv je kako na profitne tako i na neprofitne organizacije.

Vremensko razdoblje za koje se PP može izrađivati je takođe isključivo stvar vaših potreba. Njihova podjela može biti, isključivo vremenska, tj., Kratkoročni plan, Srednjoročni plan i Dugoročni plan.
  1. Kratkoročni PP, mogu se izrađivati jednu do dvije sedmice, jedan do tri mjeseca, jedan do šest mjeseci, jedan do dvanaeset mjeseci, odnosno, max.do jedne godine;
  2. Srednjoročni PP, mogu se izrađivati od jednu do tri godine; i
  3. Dugoročni PP, mogu se izrađivati od tri do pet godina.
U ekonomskoj literaturi ova podjela je vremenski znatno veća, po mom mišljenju svi PP koji prelaze razdoblje veće od pet godina su u stvari "iluzionarni planovi". Obično fokus treba dati na planove od jeden do tri godine, max.do pet godina.

PP u načelu daje pregled sadašnjeg stanja organizacije i oslikava sveukupnu poslovnu strategiju kroz npr. pet godina, dok su detaljni operativni planovi i proračun razrađeni za razdoblje od godine dana.

Strategija i plan pokrivaju sva područja poslovanja. Težište varira od preduzeća do preduzeća, ali je u načelu fokus dato na upravljanje rastom, razvojom proizvoda, marketingom i prodajom. Obično se smatra da je glavni cilj vođenja poslovanja maksimiziranje profita. Ova je pretpostavka često pogrešna. U koliko dobit nije mudro reinvestirana u unapređenje i zamjenu opreme, tehnologije, ljudskih resursa i intelektualnog vlasništva (resursa koji podliježu zamoru ili zastarijevanju) maksimiziranje profita u kratkom roku može vrlo lako uništiti posao na duži rok. Drugim riječima, imperativ je zadržavanje težišta na razvoju proizvoda, dugoročnom marketingu, edukaciji kadrova, kao i obnovi osnovnih sredstava.

Jedan od većih problema jesi taj da su menadžeri svakodnevno ili čak iz sata u sat preopterećeni pritiskom donošenja operativnim, taktičkim i strateškim odlukama. Strateška opredjeljenja ključna su za dugoročno zdravlje poslovanja ne zanovijetaju i ne vrište. Ona leže tiho, u pozadini, gotovo neprimjetna. Ali, ako ih se teško povrijedi ili zanemari, ona se osvećuju. Brzopleto vođenje poslovanja, gubeći iz vida globalnu strategiju, može rezultirati urušavanjem čitavog preduzeća! Pritisnuti uza zid, direktori-menadžeri tada donose skupe korektivne odluke da izbjegnu katastrofu.

Koliko puta ste čuli riječi "da smo barem planirali ranije (ili uopše planirali) za tu situaciju"? 

Ono što je najbitnije, a to je da osigurate svoj biznis od posljedica recesije, torbulencije tržišta, bilo kakvih promjena koje će negativno utacati na daljni tok vašeg poslovanja. Poslovno planiranje u vašem PP možemo uporediti s putovanjem. PP je vaša polazna tačka. On pokazuje put do vašeg cilja. On identificira značajnije rizike na koje valja paziti tokom putovanja. On vam nudi strategije kako izići na kraj s olujama i preprekama. Nudi vam mjerenja koje pokazuju koliko ste napredovali. Pomaže vam predvidjeti nepredvidivo. S dobrim PP znate gdje ste počeli, kuda idete i kako ondje stići. Odnesite svoj PP do vašeg kreditora i uvjerite ga da je vaš posao isplativ.

S druge pak strane, ako stvari izgledaju dobro, plan upotrijebite da izbjegnete zamke i moguće padove. Posao kao i čovjek živi u ciklusima i ima svoju dinamiku i svoje amplitude, ne dajte da vas silazni dio cikličkoga vala uhvati nespremnog i strmoglavi u ponor.

"Jer je tada vrlo vjerovatno da vam ruku spasa neće niko pružiti".

COMMENTS

BLOGGER
Biznis Plan Banja Luka
Flying bat in a marquee
Naziv

Banja Luka,5,Biznis,1,Biznis Arhiva,21,Biznis Blog,31,Biznis Ideje,1,Biznis Marketing,1,Biznis Oglasi,6,Biznis Plan,5,Biznis Tim,4,Biznis Usluge,6,CV,3,Diplomski Rad,2,Download,3,Excel,1,Free,3,Frizerski Servisi,1,Informatika,4,Kontakti,1,Kupovina Preduzeća,1,Ljudski Resursi,4,Marketing Freelancer,2,Marketing Poljoprivreda,2,Marketing Proizvodnja,2,Marketing Trgovina,2,Marketing Turizam,2,Marketing Ugostiteljstvo,2,Marketing Usluga,3,Menadžment,2,O Nama,1,Planiranje Prodaje,1,Pokretanje Biznisa,1,Pravilnici,3,Preduzeće,1,Priručnik,1,Prodaja,5,Programiranje,1,RSPU Zakoni,14,Ruralni Turizam,1,Saloni Ljepote,1,Sniženje Cijena,1,Softveri,2,StartUp,7,Tim,3,Trebinje,1,UIO Pravilnici,3,UIO Zakoni,3,Usluge,6,Usluge Banja Luka,1,Usluge Ponuda,6,Vinski Podrumi,1,Web Oglašavanje,3,Zakoni,18,Zakoni o Djelatnostima,1,Zanatski Servisi,2,Zapošljavanje,1,
ltr
item
Biznis Plan Banja Luka: Šta je poslovni plan?
Šta je poslovni plan?
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiUDwrz_dMw5zyUzZyiu-fBWu_E7YLP8JKtcJQgCmBLGMw3sjyYhtVNtWLutaBEvvmsFhJZ1TCqerXA-wTIVy7wHIhOFEUYEWB7_GbpptPKH6pbeL81FD6LKeAwWIwAn943mPB9cXUwbcl4/s400/plan+prodaje.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiUDwrz_dMw5zyUzZyiu-fBWu_E7YLP8JKtcJQgCmBLGMw3sjyYhtVNtWLutaBEvvmsFhJZ1TCqerXA-wTIVy7wHIhOFEUYEWB7_GbpptPKH6pbeL81FD6LKeAwWIwAn943mPB9cXUwbcl4/s72-c/plan+prodaje.jpg
Biznis Plan Banja Luka
https://biznisplanbanjaluka.blogspot.com/2019/05/sta-je-poslovni-plan.html
https://biznisplanbanjaluka.blogspot.com/
https://biznisplanbanjaluka.blogspot.com/
https://biznisplanbanjaluka.blogspot.com/2019/05/sta-je-poslovni-plan.html
true
107136518712948618
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content